Co je funkční oblečení a co je softshell?

Dnes je dobré datum začít s mým úplně prvním blogem .... :-)

Jak jistě víte, jste na stránkách prodejny a eshopu MAMIKUP, který je zaměřen na dětské outdoorové a funkční oblečení. Protože se mě na prodejně často ptáte, co znamená slovo  f u n k č n í   a co je vlastně ten  s o f t s h e ll, tak  jestli dovolíte, dnes bych se věnovala těmto dvěma slovům.

F u n k č n í   oblečení je jakýkoliv druh oblečení (tričko, mikina, kalhoty, bunda, svetr, ponožky, čepice....) které má kromě svého primárního určení - obléknout nás, ještě další funkci nebo funkce. Nejčastěji jej využíváme k zajištění dokonalé tepelné izolace, odvodu potu od těla při fyzické zátěži nebo ochraně před nepřiznivými klimatickými podmínkami. Jako příklad uvedu naše funkční tričko BAMBUS Panda, které vaše děti oblékne a dále, to již jsme u významu slova f u n k č n í,   má přirozenou UV ochranu proti slunečním paprskům, termoregulační vlastnosti - v létě chladí, v zimě hřeje a navíc dokáže odvést případný pot od těla (tělo není zpocené).  Každý takový kousek oblečení oceníte především při fyzicky náročných aktivitách v proměnlivých klimatických podmínkách, při veškerém sportu, turistice i dlouhém cestování. Dobře zvolené funkční oblečení vám zajistí naprostý komfort i v těch nejextrémnějších teplotách zimních i letních měsíců.

S o f t s h e l l   je název pro materiál, který se skládá z několika, nejčastěji tří vrstev, které jsou k sobě pevně spojeny, vzájemně se doplňují a mají každá svou funkci. Vrchní vrstva zajišťuje odolnost produktu a určuje barevný trendy styl. Ve variantě softshellu se zateplením nabízíme dva druhy vnitřní vrstvy (kontakt s pokožkou) a to s úpletem, který je vhodný do klimatických podmínek v jarních a podzimních měsících. Varianta se zateplením microfleecem je určena do chladného nebo mrazivého počasí (s termoprádlem). Mezi vrchní (barevnou) vrstvou a vnitřní vrstvou se nachází  membrána. Membrána je to, co dělá softshell tak oblíbeným. Zajišťuje totiž voděodolnost produktu a zároveň i jeho prodyšnost. Každé kvalitní softshellové oblečení je opatřeno membránou jak s voděodolnou funkcí, tak i prodyšností.

A tím to teprve vše začíná! Hodnota voděodolnosti a prodyšnosti membrány a druh použitého zateplení softshellu je poměrně dost rozsáhlé téma. Podle toho, na jakou činnost chceme děti oblékat, v jakých klimatických podmínkách, a že také záleží na tom, jací jsou uživatelé teplotními typy, aby se vybral ten nejvhodnější druh softshellového materiálu, vám písnu příště .....  :-)

Vaše NIKY

P.S. Chcete se mě na něco ohledně oblékání zeptat? Pište své dotazy do emailu mamikup@mamikup.cz nebo do  Smartsupp na našem e-shopu (bublinka vpravo dole).